Over ons

Visie

Placabois weet van welk hout pijlen te maken. We zijn ambitieus en stellen onszelf geen grenzen om tot het uiterste te gaan voor uw product of project.
Voor ons edelgefineerd houtplaatmateriaal en stipte service dragen we kwaliteit, flexibiliteit en persoonlijke aanpak hoog in het vaandel. Daarbij zorgen we ervoor dat materiaal, machines en producten steeds up-to-date blijven.
De persoonlijke toets, zowel in het eindproduct als in onze relatie met de klant, loopt als rode draad doorheen dit verhaal. Net dat maakt Placabois zo anders.

We beogen immers een duurzame positie/relatie in alles wat we doen. In de eerste plaats naar milieu en omgeving, gezien de natuurlijke aard van ons product. Maar evenzeer naar onze leveranciers, medewerkers en in het bijzonder naar u als klant.

Uit het juiste hout gesneden, geworteld in jarenlange ervaring.

Onze roots

Placabois is een familiebedrijf met een diep gewortelde geschiedenis en ervaring die teruggaat tot de jaren ’50.

In 1953 trekt Maurice Goeminne samen met zijn broer Noël naar Kongo, de toenmalige Belgische kolonie. Na een eerste inspectie van de bossen en de nodige informatie van het 'Crédit au Colonat' over beschikbare gronden en bossen, komt het in 1954 tot de overname van een slijperij die wordt omgevormd tot zagerij met slijperij onder de naam 'Forkwilu' (afkomstig van 'forest': bos). De zagerij is strategisch gelegen langs de Kongo-stroom, langs waar de grondstoffen, de vloten van boomstammen, aangeleverd worden.

Al vlug telt het koloniaal bedrijf 260 medewerkers en staan ze in voor de productie van bierkisten voor de twee voornaamste brouwerijen en massief hout voor de opbouw van de missieposten.

Amper één jaar nadien richten de broers een tweede zagerij op, ditmaal dichterbij de hoofdstad Leopoldstad (nu Kinshasa), in de wijk Limete. Op de vooravond van de onafhankelijkheid en door de onrust bij de bevolking zijn ze evenwel genoodzaakt kort nadien naar België terug te keren.

Maurice is vastberaden om ook in België in de houtsector te blijven en besluit om bomen van invoerders te kopen en die tot schilfineer af te rollen. Al snel breiden de activiteiten zich uit tot de productie van triplex en multiplex en zo wordt in 1957 PVBA Placabois (afgeleid van 'placage en bois') opgericht en in 1960 wordt een gloednieuwe fabriek gebouwd op de huidige locatie in Waregem.

In 1965 komt Jean-Marie in de zaak van zijn vader. Beiden zijn hoofdzakelijk bij de dagelijkse productie betrokken, terwijl Marie-José, de echtgenote van Maurice, zich over de commerciële kant van de zaak ontfermt. Tijdens de jaren '80 groeit het familiebedrijf verder tot een oppervlakte van 4.500 m² en wordt de BVBA tot NV omgevormd.

Rond de eeuwwisseling treedt ook de derde generatie Goeminne’s toe tot het bedrijf: Véronique in 1992, David in 1995 en Julie in 2001. In 2016 werd de firma overgenomen en werd er nagedacht hoe de firma de 21e eeuw kon binnengeloodst worden.

Er werd begin 2018 verhuisd naar Gullegem en geïnvesteerd in diverse machines. Zo werd er een borstelmachine, een machines om dikfineer te verwerken, een nieuwe kapmachine en een dwarsvoegmachine aangekocht. Daarmee is Placabois op vandaag een van de meest complete fineerfabrieken van het land. Bovendien worden tegenwoordig alle houtsoorten op groot formaat voorgesteld in het Design Center van Placabois.